Aktuality

Jak na omezení předsklizňových a sklizňových ztrát

Vážení obchodní přátelé, letošní sklizeň se nezadržitelně blíží, a proto bychom Vám rádi doporučili některé naše přípravky vhodné pro omezení předsklizňových a sklizňových ztrát, staronový balíček Bantux Pack, adjuvant BackRow a osiva vhodná do Vašich pěstitelských podmínek.   FLEXI Lepidlo Flexi vytváří na rostlinách polopropustnou a trvale pružnou membránu. Flexi nezabrání odpařování vody z rostliny […]

Vážení obchodní přátelé,

letošní sklizeň se nezadržitelně blíží, a proto bychom Vám rádi doporučili některé naše přípravky vhodné pro omezení předsklizňových a sklizňových ztrát, staronový balíček Bantux Pack, adjuvant BackRow a osiva vhodná do Vašich pěstitelských podmínek.

 

FLEXI

Lepidlo Flexi vytváří na rostlinách polopropustnou a trvale pružnou membránu. Flexi nezabrání odpařování vody z rostliny a tím nezpomalí přirozené dozrávání, ale výrazně omezí pronikání vody z rosy nebo deště do pletiv. Mezi ohromnou výhodu patří snížení předsklizňových a sklizňových ztrát. Vytvořená pružná membrána výrazně omezuje pukání šešulí vlivem větru, silného deště, opakovaného ovlhčení a osychání a zachraňuje tak vaši celoroční snahu.

Vhodným termínem pro aplikaci Flexi je období, kdy porost řepky má žlutozelenou až žlutou barvu a šešule jsou stále pružné – při ohnutí mezi prsty šešule nepraskne (3-4 týdny před sklizní).

 

BARCLAY GALLUP 360

Glyfosát Barclay Gallup 360 je ideálním řešením ke sjednocení dozrávání porostu, kdy postačí 2 l/ha. Vytrvalé plevele nebo výrazně nevyrovnané či zmlazené porosty potřebují plnou dávku (pýr plazivý 3 l/ha, pcháč oset 4 l/ha).

 

BARCLAY GALLUP 360 + FLEXI

Barclay Gallup 360 je výhodné kombinovat s lepidlem Flexi (0,5 l/ha), které mimo jiné výrazně redukuje úlet postřikové kapaliny, zlepšuje její ulpívání na porostu a zvyšuje odolnost smyvu deštěm krátce po aplikaci.

Také letos zůstává v nabídce balíček Flexi Barclay Gallup 360, který vám vystačí na 10 ha (5 l Flexi + 20 l Barclay Gallup 360).

 

QUAD – GLOB 200 SL

Quad-Glob 200 SL díky účinné látce dikvát přesně načasuje sklizeň. Své uplatnění najde zejména v polehlých a podrostlých téměř zralých porostech (80-90 % semen zralých). Razantní účinek zajistí možnost spustit žně do zhruba pěti dnů po aplikaci. U přípravku Quad-Glob 200 SL mějte na paměti čistotu vody. Fytoplankton nebo jílové minerály v postřikové jíše snižují účinnost. Naopak sluneční záření a vyšší teploty po aplikaci působení zvyšují.

Quad-Glob 200 SL suší tam, kam se dostane. Proto nešetřete vodou a porost dobře prostříkněte.

 

BANTUX PACK

Jistotu v ochraně proti plevelům vám zajistí nastříkaný kvalitní herbicid. Bezchybnou práci v tomto směru odvádí kombinace originálního metazachloru Bantux s Gamitem 36 CS.

V letošním roce bude opět možnost koupit balíček na 10 ha (15 l Bantux + 2 l Gamit 36 CS).

Bantux patří mezi vysoce selektivní herbicidy vůči řepce. Navíc má široké plevelohubné spektrum dvouděložných i jednoděložných plevelů. Plevele účinnou látku přijímají hypokotylem při vzcházení, částečně i prostřednictvím děložních lístků při cPOST aplikaci. Nejčastější použití Bantuxu bude zmiňovaný PRE zásah s Gamitem do třech dnů po zasetí. Pokud byste však chtěli využít dělenou aplikaci (nižší investice do herbicidní ochrany v případě špatného vzejití porostu a nutnosti náhradního řešení), Bantux vám pomůže také. Nejprve aplikujte Bantux (PRE nebo cPOST) a následně po vzejití řepky využijte postemergent.

 

BACKROW

Použitím pomocného přípravku Backrow předejdete vybělení řepky vlivem proplavení klomazonu. Backrow doslova „přilepí“ půdní herbicidy k zemi. Účinná látka klomazon patří v půdním profilu mezi dobře pohyblivé a po větších srážkách snadno putuje ke kořínkům mladé řepky. Tomu Backrow zabraňuje. Pokusy s Backrow prokázaly zvýšenou účinnost preemergentů také díky zlepšení vlastností postřikové kapaliny. Dochází k menšímu úletu, kapky jsou stejnoměrnější a mají tak lepší pokryvnost. To se hodí v případě aplikace na hrudovitý pozemek. Backrow v dávce 0,2 l/ha pozitivně ovlivňuje účinnost herbicidů i v případě období sucha po aplikaci. Herbicidy jednoduše déle vydrží připravené na akci.

 

MARKATE 50

Uhlídat výskyt dřepčíka olejkového je klíčové zejména v raných růstových fázích. V tuto dobu se vyplatí sáhnout po nejjednodušším a nejekonomičtějším řešení, kterým je Markate 50.

V dávce 0,15 l/ha zajistí rychlý knock-down efekt, donutí i skryté jedince dostat se do kontaktu s účinnou látkou a vzhledem k teplotám v období aplikace se můžeme bavit i o několikadenním reziduálním účinku.

Aktuality