Aktuality

Přípravky vhodné pro ochranu obilnin, máku a kukuřice

  MOSPILAN 20 SP „V plném květu na bejlomorku“ Správná ochrana řepky před bejlomorkou kapustovou a šešulovými škůdci má rozhodující vliv na výnos. Vysoké teploty a suché slunečné počasí v období květu zvyšují riziko silného výskytu škůdců. Larvy vylíhlé z nakladených vajíček způsobují žloutnutí a deformace šešulí, ze kterých se předčasně uvolňují semena. V případě silného […]

 

MOSPILAN 20 SP

„V plném květu na bejlomorku“

Správná ochrana řepky před bejlomorkou kapustovou a šešulovými škůdci má rozhodující vliv na výnos. Vysoké teploty a suché slunečné počasí v období květu zvyšují riziko silného výskytu škůdců. Larvy vylíhlé z nakladených vajíček způsobují žloutnutí a deformace šešulí, ze kterých se předčasně uvolňují semena.

V případě silného výskytu škůdců se s nimi při špatně zvolené ochraně můžeme dělit až o 30 % úrody. K zásahu proti bejlomorce použijte Mospilan 20 SP v dávce 180 g/ha. Plnou dávkou si zajistíte dlouhodobou a spolehlivou ochranu proti larvičkám, které si po vylíhnutí skutečně moc neužijí.

 

MOSPILAN 20 SP

Mák

Mezi klíčové škůdce v druhé polovině vegetace patří krytonosec makovicový, mšice a bejlomorka maková. Dlouhodobé výsledky z pokusů a hlavně zkušenosti pěstitelů ukazují na výhodnost použití neonikotinoidního systémového insekticidu MOSPILAN 20 SP. Dávka 150 g/ha zajistí nejen širokou a bezchybnou účinnost na všechny klíčové škůdce, ale přinese vám také dlouhodobou ochranu porostu.

Aplikujte od fáze sklánějícího se poupěte až do počátku kvetení (BBCH 55 – 61) v závislosti na výskytu a signalizaci.

 

NISSHIN 4SC

Zavedený herbicid k postemergentní aplikaci nejen proti pýru plazivému, ale i ostatním jednoděložným a některým dvouděložným plevelům. Účinná látka nicosulfuron je velice selektivní ke kukuřici. Nisshin můžete použít až do osmého listu kukuřice v dávce 1 l/ha.

Pro zajištění účinnosti proti celému spektru dvouděložných plevelů i v jejich vyšších růstových fázích využijte balíček 15 l Nisshin + 2,4 kg Arrat. TM možno aplikovat do šestého listu kukuřice.

 

FEZAN PLUS

„Váš ochranný šít“

Chcete-li ochránit porost pšenice proti patogenům a zároveň i před fyziologickými skvrnami způsobenými nejrůznějšími abiotickými vlivy, vsaďte na Fezan Plus. Tento dvousložkový fungicid kombinuje přednosti preventivně a kurativně působícího systémového tebuconazolu s preventivním kontaktním chlorothalonilem.Chlorothalonil zůstává na povrchu listů a brání napadení rostliny patogeny. Právě díky němu Fezan Plus vyniká účinkem na braničnatky včetně rezistentních kmenů a slouží jako výborná prevence vzniku fyziologických skvrn. Dlouhodobé působení Fezanu vaši pšenici ochrání i před rozvojem saprofytických černí. Vzhledem ke kontaktnímu působení jedné ze složek je vhodné aplikaci Fezanu provádět od fáze plně vyvinutého praporcového listu. Pozdější aplikací do klasu dosáhnete velice dobré účinnosti na fuzária a tím snížení hladiny mykotoxinů. Pokud provedete TM s penetrantem Spartan (0,1% koncentrace), postačí 2,5 l/ha, při sólo ošetření zvolte plnou třílitrovou dávku.

 

SOLEIL

„Slunce pro Váš porost“

preventivní a kurativní dvouazolový systémový fungicid s novou účinnou látkou bromuconazole. Vzájemná spolupráce tebuconazolu a bromuconazolu propůjčuje Soleilu mezi azoly nezvykle dlouhodobé působení (až pět týdnů). Tandem dvou špičkových účinných látek zastaví všechny rozhodující choroby pšenice (braničnatka pšeničná a plevová, rzi, padlí travní, fuzariózy klasů). K výhodám Soleilu patří možnost jeho použití jak v úsporném systému pěstování, kdy plánujete jeden fungicidní zásah, od kterého očekáváte razantní kurativní a dlouhodobé působení, tak v intenzivních technologiích s několika fungicidními vstupy. Efektivně snížit hladinu mykotoxinů v pšenici umí právě Soleil, který během testování prokázal excelentní účinnost na klasová fuzária. V silné konkurenci se rozhodně neztratil, dokonce opakovaně dosáhl na stupně nejvyšší.

Snadnost použití zajišťuje jednotná dávka 1,2 l/ha a široké aplikační okno (od 3. kolénka do konce kvetení).

 

MANDARIN

„Životabudič nejen pro vaše obilniny“.

Širokospektrální dvousložkový fungicid Mandarin přináší do Vašich porostů špičkovou SDHI technologii s novým mechanismem působení. Moderní účinná látka bixafen stojí za dlouhodobou ochranou obilnin po dobu až šesti týdnů, tebuconazol pak zodpovídá za kurativní působení. Přínosem Mandarinu však není jen špičková ochrana proti rzím, braničnatkám, hnědé a rhynchosporiové skvrnitosti, DTR, ramulárii a fuzariózám, ale i jeho působení na fyziologii rostlin. Mandarin pozitivně ovlivňuje rozvoj asimilačního aparátu (listy jsou prokazatelně širší a delší) a celkové hospodaření rostliny s vodou. V posledních, vláhově nejistých ročnících, se na běžných plochách potvrdily výsledky z pokusů. Obilniny ošetřené Mandarinem nejenže déle odolávají stresu z nedostatku vody, ale po dešti i rychleji a lépe regenerují. To se v konečném účtování projeví vyšším výnosem s lepší kvalitou (menší podíl zadiny).

Základní doporučená dávka v pšenici je 1,2 l/ha, a to od začátku sloupkování až do vymetání (BBCH 30 – 59), tzn. včetně použití pro klíčovou aplikaci na praporcový list.

Při ochraně ječmene proti listovým skvrnitostem je dostatečně účinná dávka 0,9 l/ha. V ječmeni termín aplikace ladíme dle průběhu sezóny a nástupu jednotlivých patogenů (od počátku sloupkování dále). Nejlepších výsledků s Mandarinem docílíte při jeho použití preventivně nebo co nejdříve po nástupu patogenů.

 

Aktuality