Aktuality

Dlouhodobá jistota a kvalita

Pozitivní ohlasy ze zemědělských podniků a farem na moderní a kvalitní přípravky určené k ochraně rostlin se dají předpokládat. Kladné reference na fungicid Mandarin se k nám dostávají ze všech koutů republiky.

Pozitivní ohlasy ze zemědělských podniků a farem na moderní a kvalitní přípravky určené k ochraně rostlin se dají předpokládat. Kladné reference na fungicid Mandarin se k nám dostávají ze všech koutů republiky. Vždy je ale dobré, přesvědčit se přímo na místě. Zvolil jsem tedy zemědělský podnik Agro Vodňany a.s., kde mají s Mandarinem výborné zkušenosti.

Podnik hospodaří na pozemních v okolí Vodňan. Město se nachází v okrese Strakonice na řece Blanici. Má svoji dlouhou rybářskou historii a rybníkářskou tradici. Daří se tu však nejen rybníkářství, ale i zemědělské výrobě. Agro Vodňany a.s. obhospodařuje 1158 ha zemědělské půdy, z toho orné cca 1000 ha. Skladba plodin tvoří ozimá pšenice 350 ha, jarní ječmen 100 ha, ozimý ječmen 100 ha, řepka 200 ha, kukuřice 150 ha a krmné plodiny 100 ha. Mimo rostlinné výroby zde probíhá i klasická živočišná. Chovají 150 dojných krav, býky, prasata a věnují se i výkrmu kuřat se zástavem 44 000 kusů.

Agronom a zároveň předseda představenstva pan Ing. Jiří Faktor je zkušený odborník.  Na dotaz, kdy a jak se se mu do podvědomí dostal přípravek Mandarin, odpovídá: „Hned první rok, co se objevil na trhu, jsem ho vyzkoušel na části výměry obilí. Myslím, že je třeba držet krok s novými technologiemi. Po azolech a strobilurinech se nám do rukou dostali SDH inhibitory. Zpočátku jsme si chtěli ověřit, co se o nich povídalo. Chtěli jsme vidět, co dokážou na našich porostech.“

Připomeňme, že Mandarin je dvousložkový fungicid. Jednu z účinných látek představuje proslavený tebuconazole, který doposud patří svými vlastnostmi a funkčností ke špičce azolového portfolia. Druhou aktivní složku tvoří bixafen. SDH inhibitor, který kromě širokého fungicidního záběru velmi pozitivně ovlivňuje fyziologii rostlin. Bixafen v Mandarinu pomáhá rostlinám efektivně hospodařit s vodou. To se projevuje zejména v sušších letech. Plodiny dokáží delší dobu odolávat stresu ze sucha a po srážkách rychleji regenerují. Markantní rozdíl ve prospěch Mandarinu v porovnání se strobilurinovými přípravky (potřebují suchem nestresované porosty) je v letech, jako byl loňský rok, viditelný pouhým okem. A bohužel nezůstane pouze u optické odlišnosti. Rozdíl ve výnosu je propastný jak v pšenici, tak v ječmenech. Mezi neméně důležité schopnosti patří dlouhodobá fungicidní ochrana proti klíčovým patogenům. A když si k tomu připočítáme i příznivý hektarový náklad ošetření, nemůžeme se spokojeným ohlasům divit.

„Byl jsem hodně mile překvapen účinkem Mandarinu,“ pokračuje Ing. Faktor. „Už dva roky s ním ošetřuji veškerou plochu obilovin. Ve fungicidním sledu používáme standardně dva fungicidy. Mandarin aplikujeme na praporcový list a nemusíme prakticky řešit klasové aplikace. Tady je rozhodující nejen kvalitní, ale hlavně dlouhodobá účinnost.“

Nedalo mi nezeptat se na loňský rok. Samozřejmě zejména kvůli nedostatku srážek. Pan Faktor obratem dodává: „Musím potvrdit, že Mandarin zabodoval. Pomohl obilovinám i s tímhle stresem a velice solidní výnosy to jen potvrdily. Je výkonný ve všech směrech. Sázka na dobrého koně se prostě vyplatí. Výkonný a za dobrou cenu. Já jsem s ním nadmíru spokojen.“

Právě dlouhodobý a spolehlivý účinek Mandarinu, navíc za dobrou cenu, z něj dělají špičkový přípravek v boji proti listovým a klasovým chorobám. Potvrdila se i lepší odolnost obilovin vůči stresu ze sucha. S Mandarinem budete o krok vpřed a o třídu výš.

Aktuality